Aquest projecte està dedicat a l’atenció directa a persones que no poden o no han de sortir de casa: persones grans, malaltes, en quarantena o amb algun problema de mobilitat.

Una xarxa de veïns i veïnes voluntàries que s’ofereix a cobrir les necessitats de desplaçament com ara: compra d’aliments, de productes de farmàcia, baixar les escombraries o passejar al gos. És el grup més extens, compta amb més de 500 persones voluntàries organitzades en 5 zones geogràfiques del barri.

Per a participar, uneix-te al grup de Telegram i allà trobaràs l’enllaç per a inscriure’t a la teva zona: https://t.me/covidpoblesec

INFORMACIÓ PER A L'ACCIÓ DIRECTA I PROTOCOLS A SEGUIR:

La difusió en el barri s’ha fet en comerços i portaries d’edificis a través de cartells amb un telèfon de contacte per a fer les peticions de comandes.

COM ENS ORGANITZEM:

A. Equip receptor: És qui rep les trucades de les comendes i qui pren les dades de la persona sol·licitant (nom i cognoms, edat, situació de la persona, adreça, telèfon de contacte) i la informació de la comanda.

B. Equip coordinador: (2 coordinadores per zona) envien la comanda al grup de Telegram de la zona corresponent per tal de contactar amb l’equip de voluntàries. La coordinadora pren nota de tota la informació de la comanda (dades de la persona sol·licitant, de la persona voluntària i de la comanda, data i horari).

C. Equip voluntari: Rep les comandres de l’equip coordinador al xat de zona. Respon la persona que estigui disponible en aquest moment per a realitzar la comanda. Una vegada un voluntari/a accepta la comanda, se li fa el traspàs d’informació per xat privat. Se li demanen les dades personals per qüestions de seguretat i que hagi llegit i pugui complir els protocols de seguretat. La persona voluntària estarà en comunicació contínua amb la coordinadora de zona, per a comunicar dubtes, o qualsevol complicació que pugui sorgir, així com avisar de quan s’inicia i es finalitza la comanda.

Els serveis d’acció directa que s’estan oferint des de la Xarxa de Suport Mutu de Poble-sec són:

A. Fer compres de menjar o necessitats bàsiques.
B. Recollir/comprar medicació en alguna farmàcia del barri.
C. Treure les escombraries.
D. Passejar la mascota de la persona que sol·licita l’ajuda.

PROTOCOL MESURES PREVENTIVES PER A SER VOLUNTARI

Per a ser voluntari s’ha de ser major de 18 anys i menor de 60.

És important no tenir cap mena de símptomes associats al Covid-19: tos seca, febre o dificultat per a respirar. En alguns casos s’identifiquen símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal. Si es detecta algun d’aquests símptomes, és molt important respectar les recomanacions d’aïllament per a evitar contagis i telefonar al 061 a la recerca d’assessorament.
 
No patir malalties com a hipertensió arterial, diabetis (del tipus que sigui), alguna patologia cardiològica o pulmonar, o estar immunodeprimit. No exposar-se a cap mena de risc addicional per ser voluntari.
 
S’ha de mantenir sempre la distància de 1,5 metres de seguretat, per a evitar qualsevol tipus de contagi. Cal tenir MOLT en compte que les persones que ens criden són de risc, no podem exposar-les.

En fer un LLIURAMENT de productes de primera necessitat A DOMICILI aquests són els passos que has de seguir:

1. Assegurar-se de tenir l’adreça de recollida de productes i l’adreça del domicili de lliurament.

2. Rentar-se bé les mans abans de sortir de casa i no tocar en cap moment cap part de la cara mentre s’està realitzant la labor de voluntari.

3. Portar sempre posats màscara i guants d’un sol ús o acabats de desinfectar i higienitzats. Si es necessita una màscara, hi ha un grup específic, així com altres voluntàries de la Xarxa, que les està manufacturant i es pot comptar amb elles. Amb la coordinadora de Zona es pot gestionar com aconseguir-les.

Ús dels guants/rentat de mans: en usar els guants, és important igualment evitar tocar qualsevol superfície que pugui estar contaminada, i evitar tocar-se els ulls, nas i boca. A més de la rentada de mans, pots usar solucions alcohòliques desinfectants.

Ús de la màscara: les màscares de tela o quirúrgiques, que són les recomanades per a la població, tenen la funció principal de no contagiar, i el seu ús no exhime de mantenir la distància cap a les persones. És important rentar-se les mans abans de posar-se i després de llevar-se la màscara. Les màscares d’un sol ús han de ser rebutjades després del seu ús. Amb les màscares de tela es recomana la rentada amb aigua i sabó després de cada ús, també recomanat planxar després de la rentada.

4. Si s’ha de manipular diners en efectiu, aquest haurà de ser lliurat sempre dins d’una bossa de plàstic i la voluntària tindrà el menor contacte possible amb això. En recollir els productes, s’ha d’evitar el contacte físic amb les persones de la botiga. Intentar tocar el mínim possible poms, baranes d’escales o qualsevol altra superfície.

5. En realitzar el lliurament, recordar sempre evitar el contacte directe i respectar la distància recomanada de 1,5m, s’ha de dipositar la bossa amb la compra en el sòl i retirar-se per a mantenir la distància.

6. En tornar a casa, cal rentar-se bé les mans amb abundant aigua i sabó desinfectant.